Holtus AssurantiŽn & Financieel Advies BV

Default

Verschillende testamenten

Langstlevende testament

In dit testament staat dat de langstlevende goed verzorgd achter blijft. De kinderen krijgen hun erfdeel nog niet, ze krijgen het erfdeel alleen op papier. Een vordering over het erfdeel dus.
Sinds 1 januari 2003 is het erfrecht drastisch gewijzigd. Vóór 2003 was het mogelijk dat kinderen hun erfdeel bij de langstlevende ouder konden opeisen. Het gevolg was dat als U als langstlevende alleen ''stenen'' erfde, U dus uw huis moest verkopen om het kind zijn erfdeel te geven. Deze vordering van het kind is nu via dit testament te voorkomen.

Het erfrecht sinds 2003

Sinds 2003 is dit ''langstlevende testament'' een wet geworden. De langstlevende hoeft zich geen zorgen te maken en de kinderen krijgen een ''tegoedbon''. 
Wilt U het anders regelen, dan kan dat. Sinds de wetswijziging is het mogelijk om maatwerk te leveren. De notaris is nu niet meer aan handen en voeten gebonden, alles is mogelijk. Dat moet U dan wel laten vastleggen in een testament. Wilt U bijvoorbeeld niet dat de ''koude kant'' van de familie erft, dan kunt U dit in een testament laten vastleggen. Alles is mogelijk, maar dan moet U wel naar de notaris. U kunt er veel onnodige problemen mee voorkomen. 

Twee-traps testament

Het is mogelijk om ervoor te zorgen dat de langstlevende géén successierecht betaalt over de vordering van de kinderen. Maar dan moet U wel een testament laten maken. Door middel van bijvoorbeeld een twee-traps testament kunt u de kinderen in de wachtkamer zetten. Heel simpel gezegd erft U als langstlevende alles, maar de kinderen hebben nog wel rechten. Als uw erfdeel minder waard is dan € 600.000, dan betaalt u geen successierecht. De kinderen betalen pas als ook U komt te overlijden. Op het moment dat ze ook daadwerkelijk hun erfdeel ontvangen en ook de successierechten kunnen betalen.

Nadeel van een twee-traps testament

De kinderen moeten dan uiteindelijk, dus na het tweede overlijden, méér successierecht gaan betalen. Toch wordt dit als minder vervelend ervaren, als dat men ná het eerste overlijden moeten betalen. Het punt is dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de fiscale gevolgen van de wijzigingen in zowel het erfrecht in 2003 als de successiewet in 2010. Het is  verstandig om het testament te laten controleren. Vooral als U jaren geleden een testament heeft laten maken en de gezinssituatie veranderd is. Dan moet u uitzoeken of uw testament nog wel aan uw eisen voldoet. De stap naar de notaris is wellicht een grote stap. Maar U kunt er geld mee besparen en misschien nog wel belangrijker, problemen mee voorkomen.

De ouder moet betalen

Wat veel mensen niet weten, is dat als U geen testament heeft en het ''versterf-erfrecht'' geldt, of als U een ''oud'' langstlevende testament heeft. De langstlevende betaalt de belasting voor de kinderen. Zij moeten belasting betalen over de vordering van de kinderen. Dit klinkt vreemd. Immers, de kinderen krijgen nog niks, alleen iets op papier. En toch moet er al belasting betaald worden.